Sidebar

Οι φωνές της Football League...

Οι φωνές της Football League...

O Πέτρος Μαυρογιαννίδης, ο Γιάννης Σαντοριναίος και ο Γιώργος Χαϊκάλης δίνουν ξεχωριστή χροιά στα παιχνίδια της Football League, μέσα από τις μεταδόσεις της ΕΡΤ.


Από φέτος, το πρωτάθλημα της "Φούτμπολ Λιγκ" επέστρεψε στο Κρατικό κανάλι και έτσι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθεί περισσότερος κόσμος τουλάχιστον δύο αγώνες κάθε εβδομάδα. Το liganews.gr βρήκε τους τρεις δημοσιογράφους που ζουν κάθε εβδομάδα το πρωτάθλημα εκ των έσω και μέσα από την εμπειρία και της γνώσεις τους, μας βάζουν για τα καλά στον μαγικό κόσμο της πάλαι ποτέ Β' Εθνικής. Με την ματιά του ουδέτερου παρατηρητή αλλά και του γνώστη του ποδοσφαίρου που δεν κάνει φιγούρα μας αναφέρουν όλα όσα έχουν βιώσει  στο φετινό πρωτάθλημα.

Έχετε ζήσει το πρωτάθλημα από κοντά, ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει μέχρι στιγμής γι αυτό;

Πέτρος Μαυρογιαννίδης: «Είναι ωραίο το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πρωτάθλημα το οποίο έχει να κάνει πολύ με το στοιχείο της περιφέρειας και αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι βλέπουμε, σε άλλες περιοχές περισσότερο και σε άλλες λιγότερο ότι διψάει για ποδόσφαιρο ο κόσμος. Του έχει λήξει το ποδόσφαιρο και θέλει να βλέπει την ομάδα της περιοχής του πιο ανταγωνιστική. Επίσης όμως βλέπουμε μία καχυποψία για το πρωτάθλημα και αυτό το διαπιστώνεις από τις συζητήσεις πριν τον αγώνα αλλά και μετά. Για παράδειγμα «πως το είδες το πέναλτι», «τους ξέρουμε αυτούς» και πριν τον αγώνα «θα κερδίσουμε» ή «θα μας φάνε πάλι». Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα απ΄ότι έχουν στο μυαλό τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλα είναι αγγελικά πλασμένα. Αυτό που κρατάω και ειδικά από την περιφέρεια είναι πως αγαπάνε το ποδόσφαιρο γιατί τους έχει λείψει».

Γιάννης Σαντοριναίος: «Είναι ένα επίπονο πρωτάθλημα, συναρπαστικό με έναν διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή είναι πολύ δυναμικό, πολύ σκληρό και πολύ δύσκολο για τις ομάδες να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα απόδοσης λόγω της συχνότητας των αγώνων. Σίγουρα όμως κρατάει το ενδιαφέρον του κοινού».

Γιώργος Χαϊκάλης: «Νομίζω ότι η ποιότητα του εν λόγω πρωταθλήματος απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ικανοποιητική. Σίγουρα οι ποδοσφαιριστές και τα τεχνικά επιτελεία όλων των ομάδων είναι άξιοι συγχαρητηρίων, διότι προσπαθούν να τα βγάλουν εις πέρας κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Στο αγωνιστικό κομμάτι έχουν ξεχωρίσει ο Απόλλων, λόγω του βάθους που έχει στο ρόστερ του και η Λαμία, που αξιοποιεί έναν εξαιρετικό πρώτο γύρο. Ο Άρης δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στο υψηλότερο κίνητρο που από μόνο του δημιουργεί το μεγάλο του όνομα στους αντιπάλους του και αυτό οφείλεται κυρίως στον υψηλό μέσο όρο ηλικίας του, που του στερεί την ενέργεια για να παλεύει ως το τέλος. Ο ΟΦΗ πληρώνει τα λάθη που έγιναν από την αρχή της σεζόν στο σχεδιασμό του και το κακό ξεκίνημα που έκανε. Πάντως η καλύτερη ομάδα του δεύτερου γύρου είναι κατά τη γνώμη μου τα Τρίκαλα, που έχουν παίξει το πιο ωραίο ποδόσφαιρο».

Σε τι διαφέρει το φετινό πρωτάθλημα της Football League από άλλες χρονιές;

Π.Μ: «Πριν δύο χρονιές ήμασταν σίγουροι ότι θα ανέβει η ΑΕΚ, ίσως το ίδιο ήμασταν και φέτος για τον Άρη, όμως βλέπουμε αυτό δεν θα γίνει. Διαφέρει επίσης ότι όλο και περισσότεροι ποδοσφαιριστές ακριβοπληρωμένοι , προτιμούν να πάνε σε νοικοκυρεμένες και ανταγωνιστικές ομάδες της Football League. Πλέον είναι δύσκολο με τα οικονομικά και τις ομάδες που έστω θα πληρώνονται, προτιμούν να πέσουν επίπεδο, δηλαδή στην Β΄Εθνική και να σταθούν εκεί. Βλέπεις σε κάθε ομάδα σχεδόν ανεξάρτητα από την θέση της υπάρχουν ένας με δύο παίχτες που έχουν παραστάσεις από την πρώτη κατηγορία. Επίσης βλέπουμε καλύτερους ξένους από τα άλλα χρόνια. Μου έχει κάνει εντύπωση ο Κονέ, επίσης μου έχει κάνει εντύπωση, που οι προπονητές διαλέγουν ξένους , όχι όμως τις καραβιές όπως παλιά που κάθε ομάδα είχε δύο τρεις Βραζιλιάνους ήταν δεν ήταν καλοί και έπαιρνε ενδεχομένως την θέση κάποιου Έλληνα. Τέλος φέτος οι ομάδες έχουν περισσότερα παράπονα οι ομάδες από την διαιτησία».

Γ.Σ : «Έχεις μια πολύ μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Άρης, πριν δύο χρόνια είχαμε την ΑΕΚ, είναι η οικονομική κατάπτωση που οδήγησε αυτές τις δύο πολύ μεγάλες ομάδες να πέσουν κατηγορίες. Έχει όμως το σημείο της έκπληξης, καθώς περιμέναμε να ανέβει ο Άρης και ότι θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, φαίνεται όμως ότι ο Απόλλωνας και ειδικά η Λαμία έχουν κάνει την μεγάλη υπέρβαση. Η Λαμία πάει να γράψει ιστορία, οπότε αυτό το πρωτάθλημα της Football League θα έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Να δώσει σε μία ομάδα που το ζει μέχρι το μεδούλι όλο αυτό την δυνατότητα να αγωνιστεί στην Super League».

Γ.Χ : «Δεν βλέπω ιδιαίτερες διαφορές. Ίσως μια διαφορά έχει να κάνει με το ότι οι πρωτοπόροι έχουν λιγότερες απώλειες σε σχέση με προηγούμενες σεζόν, αλλά σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις, κάτι που είναι αρνητικό, από τη στιγμή που τα προβλήματα είναι περισσότερα από τα όποια θετικά στοιχεία».

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει την επόμενη χρονιά για να αναβαθμιστεί το πρωτάθλημα;

Π.Μ: «Να γίνει πιο αξιόπιστο, να διορθωθούν οι διαιτησίες, να υπάρχουν πιο νοικοκυρεμένε ομάδες, να πηγαίνει ένας ποδοσφαιριστής σε μία ομάδα και να ξέρει ότι θα παλέψει για να ανέβει κατηγορία ή για την παραμονή ή έστω για ένα καλό πλασάρισμα. Έχοντας όμως το μυαλό του ήσυχο με το θέμα των πληρωμών. Οι καλές διαιτησίες είναι το νούμερο ένα που πρέπει να αλλάξουν . Η οργάνωση των ομάδων είναι το νούμερο δύο που πρέπει να αλλάξει. Τα γήπεδα πρέπει να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, αν εξερέσεις της Καλλιθέας, τον χειμώνα όλα τα υπόλοιπα είναι σε κακή κατάσταση. Οι πρόεδροι να είναι πιο φερέγγυοι με τις υποχρεώσεις τους. Ενώ οι ομάδες που δεν έχουν υψηλούς στόχους να δώσουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά ειδικά Ελληνόπουλα».

Γ.Σ: «Είναι μεγάλη κουβέντα αυτή, παλιά έπαιρνες από την Β΄Εθνική έναν Γιαννακόπουλο και έναν Τζόρτζεβιτς, όπως έκανε ο Ολυμπιακός και άλλαζε την ιστορία του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Τέτοιοι παίχτες δεν υπάρχουν πλέον στην Football League, δεν υπάρχουν παιδιά με υψηλή προοπτική που θα πήγαιναν σε μία μεγάλη ομάδα, όχι για να κάνουν καριέρα αλλά να είναι μέσα στην 18άδα. Αντιθέτως βλέπουμε παίχτες που είχαν αγωνιστεί στην Super League και για κάποιους λόγους έχουν βρεθεί στην Football League, βλέπουμε ξένους που απλά στελεχώνουν ομάδες αλλά δεν κάνουν για την μεγάλη κατηγορία. Άρα αν κάτι έπρεπε να αλλάξει θα ήταν, περισσότερα νέα παιδιά, με περισσότερο ταλέντο για να υπάρχει μία σημαντική ενίσχυση τον Ελληνικών ομάδων κορυφής».

Γ.Χ : «Σε ένα ελληνικό ποδόσφαιρο με πολλές παθογένειες, είναι πολλά εκείνα που πρέπει να αλλάξουν και αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη. Κάτι που θα έδινε περισσότερο ενδιαφέρον στη Β’ κατηγορία θα ήταν να μπουν πλέι οφσ τις θέσεις 3 ως 6 και να ανεβαίνει και τρίτη ομάδα, στα πρότυπα της Ισπανίας. Αν συνέβαινε στη δεδομένη χρονική στιγμή θα είχαμε πολύ λιγότερες βαθμολογικά αδιάφορες ομάδες. Αλλά από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί να μειωθούν οι ομάδες της Super league, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μακρόπνοα σχέδια για το ποδόσφαιρο και, επίσης, η Football League δεν είναι ανεξάρτητη για να διαγράφει τις τύχες της».

Σε τι κατάσταση είναι τα γήπεδα από τα οποία μεταδίδετε;

Π.Μ: «Τραγική, είναι σε πολύ κακή κατάσταση, αν και τα δημοσιογραφικά με κάποιο τρόπο τα έχουν συμμαζέψει λίγο. Δεν έχουμε και ιδιαίτερες απαιτήσεις, αλλά το θέμα είναι ο αγωνιστικός χώρος. Έχουμε περπατήσει σχεδόν σε όλα τα γήπεδα και τον χειμώνα σε πολλούς αγώνες σκεφτόμαστε πως θα πατήσουν μέσα. Έχουμε δει τραυματισμούς, κοντρόλ να φεύγουν ,ευκαιρίες να χάνονται, πέναλτι να γίνονται».

Γ.Σ: «Ελάχιστα γήπεδα είναι καλά. Σε ότι αφορά τον αγωνιστικό χώρο, μου έκανε εντύπωση το γήπεδο της Λαμίας. Είναι πολύ καλός αγωνιστικός χώρος και μπορείς να παίξεις με την μπάλα κάτω, επίσης και το γήπεδο της Σπάρτης . Από γήπεδα τις Ριζούπολης ή το «Απόστολος Βαρδινογιάννης» θα είχα την απαίτηση να είναι καλύτερος ο αγωνιστικός χώρος. Το γήπεδο του Άρη είναι το μόνο που κρατάει επίπεδο Super League. Τα περισσότερα γήπεδα είναι προβληματικά αλλά δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις , εφόσον αρκετά γήπεδα της Α΄Εθνικής είναι προβληματικά».

Γ.Χ.: «Κάποιοι αγωνιστικοί χώροι είναι απογοητευτικοί, όπως για παράδειγμα αυτός της Ριζούπολης. Ο πρωτοπόρος Απόλλων έχει χάσει από αυτή την ιστορία. Θα μπορούσε να παίξει πιο ποιοτικό ποδόσφαιρο και δεν είναι τυχαίο ότι αποδίδει καλύτερα εκτός έδρας. Αλλά υπάρχουν και γήπεδα όπως αυτό της Σπάρτης και εκείνο της Καλλιθέας που είναι σε εξαιρετική κατάσταση και αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους αυτών των ΠΑΕ. Επίσης, μπορεί να μην έχω βρεθεί στη Λαμία, αλλά μαθαίνω ότι και εκεί ο αγωνιστικός χώρος είναι πολύ καλός. Πάντως το πρόσημο είναι αρνητικό και τα περισσότερα γήπεδα είναι σε κακή κατάσταση».

Υπάρχει κάποιο γεγονός από μετάδοση για την FL που σας έχει μείνει στο μυαλό; (Θετικό ή αρνητικό)

Π.Μ: «Το θετικό είναι ότι πολλοί έρχονται και μου λένε ευτυχώς που η ΕΡΤ έχει το πρωτάθλημα, διότι μας έχει φτιάξει τα απογεύματα εμάς που δεν έχουμε συνδρομητική τηλεόραση για να δούμε άλλα πρωταθλήματα. Το αρνητικό είναι η καχυποψία, η οποία τους διακατέχει, που μπορεί να επηρεάσει και εσένα διότι μπορεί να πουν ήρθατε εδώ για το χατίρι του ενός και του άλλου. Ευτυχώς αυτά δεν τα έχουμε συναντήσει σε μεγάλο βαθμό».

Γ.Σ: «Έτυχε να είμαι στην φάση του αιώνα, στον αγώνα Λαμία- Καλλιθέα, όπου είχε κερδίσει ένα πέναλτι η Λαμία το εκτελούσε ο Βάντερσον και έγινε η εφαρμογή του καινούργιου κανονισμού ,που δεν επιτρέπεται στον παίχτη που εκτελεί να σταματήσει την κίνηση του, να κάνει προσποίηση και μετά να εκτελέσει το πέναλτι. Αυτό πάρα πολύς κόσμος δεν το γνώριζε, γιατί με συνεπεία ο διαιτητής διέκοψε την φάση ακύρωσε την διαδικασία του πέναλτι και έδωσε έμμεσο υπέρ της Καλλιθέας. Τότε για ένα πεντάλεπτο έγινε χαμός και ήταν πολύ δύσκολο εκείνη την στιγμή, όταν και επαγγελματίες του χώρου δεν γνώριζαν την αλλαγή στον κανονισμό, να πιστή ο κόσμος ότι αυτό που έχει γίνει είναι και το νόμιμο. Σε αυτή την περίπτωση ο διαιτητής είχε απόλυτο δίκιο».

Γ.Χ : «Όχι κάτι συγκεκριμένο. Μου έχει κάνει εντύπωση η συμπαράσταση των οπαδών του Άρη προς την ομάδα τους και η αγάπη που βγάζουν. Σε περιπτώσεις σαν αυτή που βιώνει μια ιστορική ομάδα όπως ο Άρης, η αγάπη του κόσμου γίνεται πιο έντονη, παίρνει παθολογικές διαστάσεις και είναι κάτι που αξίζει αναφοράς. Επίσης έχει ενδιαφέρον όταν μια ομάδα όπως ο Απόλλων, με πολύ λιγότερο κόσμο, είχε μέχρι σήμερα σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια τους φιλάθλους στο πλευρό του. Είτε αυτοί ήταν 150, είτε 60, είτε 30, είτε 15, βρίσκονταν πάντοτε στην εξέδρα, σε οποιοδήποτε γήπεδο. Είναι μια απόδειξη ότι όταν μοναδικό σου κίνητρο είναι να υποστηρίξεις την ομάδα σου και όχι να προκαλέσεις, να σπάσεις ή να καταστρέψεις, κανείς δεν θα σου αρνηθεί τη μετακίνηση και, πολύ περισσότερο, κανείς δεν θα σε πειράξει». 

Ποιες ομάδες πιστεύετε θα ανέβουν στην Super League και ποιες θα υποβιβαστούν;

Π.Μ: «Η ερώτηση είναι εύκολη εξαιτίας της γκέλας που έκανε ο Άρης. Αν τα πράγματα πάνε όπως τα υπολογίζουν και ανέβουν δύο ομάδες θα είναι ο Απόλλων Σμύρνης και η Λαμία. Στις ομάδες που θα υποβιβαστούν δύσκολα θα αλλάξει κάτι, αν η Ελευσίνα μπορέσει να σώσει την παρτίδα και να πάρει την θέση της Καλλιθέας το οποίο είναι λίγο δύσκολο».

Γ.Σ: «Η βαθμολογία λέει την αλήθεια, Απόλλωνας και Λαμία είναι πολύ σταθερές ομάδες. Ο Απόλλωνας παραμένει αήττητος και είναι μία ομάδα με πολλές επιλογές από την μέση και μπροστά. Η Λαμία έκανε έναν φανταστικό πρώτο γύρο, έχει μικρό ρόστερ ποιότητας αλλά έδειξε αντοχές στον πρωταθλητισμό. Ο Άρης έχει μείνει πιο πίσω και είναι αποτυχία για την ομάδα Επειδή μιλάμε για τις ομάδες που έχουν πρωταγωνιστήσει πρέπει να δούμε και τους πάγκους. Ο Μπάμπης Τεννές είναι ο πιο έμπειρος προπονητής όχι μόνο στην κατηγορία αλλά γενικά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχει πέντε ανόδους με ομάδες Β΄Εθνικής και τρεις με ομάδες Γ΄Εθνικής. Βλέπουμε πως η Λαμία έχει πάρει χαρακτηριστικά του Τεννέ. Είναι ομάδα πειθαρχημένη, που έχει καταπληκτικές επιδόσεις στην άμυνα, με χαρακτήρα αντοχή. Ο Άκης Μάτζιος με τον Απόλλωνα που δεν ξέρει την κατηγορία έχει κάνει καταπληκτική δουλειά, ενώ ο Άρης δεν έκανε την κατάλληλη επιλογή ο Αναστόπουλος, δεν βρήκε την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην ομάδα που είχε και τις απαιτήσεις της. Ο Κωστένογλου είναι πιο συνειδητοποιημένος αλλά ήδη η απόσταση είχε διαμορφωθεί. Δηλαδή είναι και ένα πρωτάθλημα προπονητών και μετά ποδοσφαιριστών. Εμφανίστηκε αδύναμος να πάρει αποτελέσματα εκτός έδρας. Οι ομάδες που θα υποβιβαστούν είναι γνωστές και έχουν πολλά προβλήματα. Θα πρέπει στο σύστημα αδειοδότησης ομάδων να μην υπάρχουν ομάδες που θα εγκαταλείπουν το πρωτάθλημα. Η Ελευσίνα και η Καλλιθέα θα δώσουν τον αγώνα τους».

Γ.Χ.: «Η κατάσταση φαίνεται να ξεκαθαρίζει αναφορικά με την άνοδο, κυρίως μετά την απώλεια βαθμών του Άρη στις Σέρρες από τον Πανσερραϊκό. Ο Απόλλων και η Λαμία έχουν πάρει απόσταση ασφαλείας, που δεν είναι εύκολο να καλυφθεί, αν και ο Άρης θα το παλέψει ως το τέλος και θα προσπαθήσει να κερδίσει όλα τα παιχνίδια, ώστε να έχει κάποια τύχη. Στην ουρά, εκτός του Πανθρακικού φαίνεται καταδικασμένη και η Καλλονή, δύο ομάδες που θυμίζω ότι πέρυσι τέτοια εποχή αγωνίζονταν στη Superleague. Κατά τα άλλα είναι έξι ομάδες (συμπεριλαμβάνω και τα Χανιά) που προσπαθούν να αποφύγουν τις δύο θέσεις (15η και 16η) που οδηγούν στη Γ’ Εθνική. Καλλιθέα και Πανελευσινιακός είναι ξεκάθαρα σε πιο δύσκολη θέση».