Sidebar

Τσιμπανάκος: «Πολλά τα κενά στην αναδιάρθρωση»

Τσιμπανάκος: «Πολλά τα κενά στην αναδιάρθρωση»

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Ευριπίδης Τσιμπανάκος, μίλησε εφ όλης της ύλης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΠΟΡ FM Μαγνησίας 89.5 και στην εκπομπή «Στο Πέταλο». Αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν την ομάδα, στη Φούτμπολ Λιγκ, αλλά και στην επικείμενη αναδιάρθρωση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ευριπίδη Τσιμπακάκου (απόδοση: Εφημερίδα «Θεσσαλία»):

Για το πιστοποιητικό που πήρε ο Ολυμπιακός από την ΕΕΑ: «Αρχή μας είναι να λειτουργούμε επαγγελματικά σε όλους τους τομείς. Είτε μιλάμε για οικονομικά, είτε για αγωνιστικά θέματα. Θέλουμε να είμαστε απόλυτα εντάξει σε ότι έχει να κάνει με το ΙΚΑ, την εφορία, την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και την ΕΠΟ. Βασικό μας μέλημα είναι να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι μέσα και από τα λάθη μας.

Θεωρώ, ότι είναι επιτυχία αυτής της διοίκησης. Όλο το προσωπικό της ΠΑΕ εργάζεται σκληρά και ήμασταν από τις πρώτες ομάδες που καταθέσαμε πλήρη φάκελο στην ΕΕΑ, παίρνοντας το πιστοποιητικό συμμετοχής για το πρωτάθλημα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, άσχετα αν αυτό ανακοινώθηκε επίσημα προχθές.

Μάλιστα, τολμώ να πω, πως είμαστε έτοιμοι και για την επόμενη αδειοδότηση που έχει να κάνει με την ΕΠΟ. Ο φάκελος μας θα εξεταστεί τον Απρίλιο. Βαδίζουμε σε επαγγελματικά πρότυπα, όπως προανέφερα, πατάμε πάνω σε σταθερές βάσεις και κοιτάζουμε να κάνουμε το καλύτερο για την ομάδα.

Είναι ένα σοβαρό θέμα για τις ομάδες που δεν πήραν πιστοποιητικό. Μπορεί μία ΠΑΕ να είναι δυνατή οικονομικά, αλλά να είναι ανοργάνωτη σε άλλους τομείς.

Οι έξι ομάδες που κατάφεραν και πήραν το πιστοποιητικό, έδειξαν ότι είναι οργανωμένες. Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου και νομίζω ότι οι περισσότερες, αν όχι όλες, θα καταφέρουν και θα πάρουν το πιστοποιητικό συμμετοχή. Μία ομάδα για να πάρει πιστοποιητικό, μπορεί να καταθέσει φάκελο μέχρι και δέκα μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος».

Για το πώς βιώνει το lockdown ο Ολυμπιακός: «Όλες οι διοικήσεις πονούν οικονομικά και όποιος πει κάτι διαφορετικό θα είναι μεγάλο ψέμα. Είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο θα πρέπει να το εξετάσει η πολιτεία. Γιατί δεν είναι μόνο τα 534 ευρώ που παίρνουν οι ποδοσφαιριστές ως επίδομα, είναι η σίτιση, τα ενοίκια και πολλά άλλα. Το σημαντικότερο, ωστόσο, όλων είναι η ψυχολογία του ποδοσφαιριστή, που κάποιος που δεν έχει παίξει ποδόσφαιρο δεν μπορεί να το καταλάβει. Θα πρέπει όλοι αυτοί οι ειδικοί να μπουν και στη ψυχολογία του ποδοσφαιριστή. Έχει αλλάξει όλη η καθημερινότητα των παικτών, καθώς δεν αρκεί μία ατομική προπόνηση για να καλύψει τις ανάγκες ενός παίκτη. Η αλήθεια είναι, ότι αυτά τα παιδιά χρειάζονται ψυχολογική στήριξη. Η πολιτεία θα πρέπει από την πλευρά της να μεριμνήσει για το αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Καθημερινά οι ΠΑΕ πληρώνουν υποχρεώσεις. Κάποια στιγμή, όμως, οι παράγοντες θα κουραστούν και θα φύγουν από το ποδόσφαιρο».

Για το αν πιστεύει πως θα αρχίσει το πρωτάθλημα: «Εμείς ως Ολυμπιακός Βόλου επιθυμούμε την έναρξη του πρωταθλήματος. Δεν αρκεί όμως αυτό, καθώς πολλά εξαρτώνται από την πανδημία. Όταν τα κρούσματα, πλέον, ξεπερνάνε τα 1.000 ημερησίως, τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι μηχανές. Θα πρέπει να έχουν μπροστά τους 20 μέρες-ένα μήνα για να προετοιμαστούν. Για να μπορέσουν να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα. Κι αν μία ομάδα δεν έχει βάθος στο ρόστερ της, επειδή θα υπάρχουν τραυματισμοί και τιμωρίες, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο. Αυτοί, όμως, που κάθονται στα γραφεία και παίρνουν αποφάσεις, δεν μπορούν να το καταλάβουν, όταν δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τον αθλητισμό.

Ως κατηγορία έχουμε πάρει μία παράταση για την αγωνιστική περίοδο μέχρι τέλος Ιουνίου. Αυτό σημαίνει, ότι αν δεν ξεκινήσουμε προπονήσεις άμεσα, την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο σε 15 μέρες, θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Αν το πρωτάθλημα δεν ξεκινήσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου, δεν βλέπω φως στη συνέχεια. Η διοργανώτρια κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μπούμε στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Οι αποφάσεις παίρνονται από άλλους».

Για την αναδιάρθρωση που προανήγγειλε ο Αυγενάκης: «Οι διαφορές, όσον αφορά τα έξοδα στη Σούπερ Λιγκ 2 και στη Φούτμπολ Λιγκ είναι πολύ μικρές. Από την άλλη, τα έσοδα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, όταν στη Φούτμπολ Λιγκ οι ομάδες παίρνουν 60.000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ και οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 λαμβάνουν 250.000 ευρώ καθαρά. Η πραγματικότητα είναι, πως τη Φούτμπολ Λιγκ δεν τη βλέπει κανείς. Γι’ αυτό και εμείς στον Ολυμπιακό Βόλου κάναμε ανταγωνιστική ομάδα το περασμένο καλοκαίρι, για να ξεφύγουμε απ’ αυτή την κατηγορία. Πατάμε γερά στα πόδια μας, με στόχο του χρόνου να παίξουμε στη Σούπερ Λιγκ 2.

Είμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης που προωθεί ο Αυγενάκης, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια και όρους. Συμφωνούμε με το μετοχικό κεφάλαιο, ότι πρέπει να είναι στις 250.000 ευρώ ή και περισσότερο ακόμη. Εμείς ως ΠΑΕ ήδη εχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, όχι επειδή το ανέφερε ο υπουργός, αλλά γιατί το είχαμε προγραμματισμένο. Είμαστε υπέρ και το να δοθούν 100.000 ευρώ, ως εγγυητική, στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Οι ομάδες να τηρήσουν αυτά που ζητεί η πολιτεία, όμως δεν μας έχουν πει ποια θα είναι τα εγγυημένα έσοδα για τις ΠΑΕ. Δεν πρέπει να γνωρίζουμε ποιο θα είναι το τηλεοπτικό συμβόλαιο ή πόσα χρήματα θα παίρνουν οι ομάδες από το στοίχημα; Πόσες ομάδες θα ανέβουν και πόσες θα υποβιβαστούν; Ο κ. Αυγενάκης πέταξε μία φωτοβολίδα και δεν έκανε γνωστά αρκετά πράγματα που χρίζουν επεξήγηση.

Από την πλευρά μας είμαστε υπέρ της διαφάνειας και της νομιμότητας, ωστόσο, πιστεύω πως άμεσα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Μπορεί για ένα χρόνο η Σούπερ Λιγκ 2 να απαρτίζεται από 32 ομάδες και να γίνει στη συνέχεια ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα, έτσι ώστε την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο αριθμός των ομάδων της κατηγορίας να μειωθεί σημαντικά. Μέχρι στιγμή, πάντως, δεν υπάρχει κανένα πλάνο βιωσιμότητας του πρωταθλήματος.

Όταν η αναδιάρθρωση ψηφιστεί επίσημα, στη συνέχεια η ΕΠΟ θα ασχοληθεί με το θέμα. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα έρθει σε επαφή με τη Λίγκα, προκειμένου να δούμε πώς θα προκύψει η νέα Σούπερ Λιγκ 2. Δεν είναι θέμα της πολιτείας και του κ. Αυγενάκη να μας πει, πως θα καταρτιστεί η κατηγορία. Η αρμόδια αρχή, επαναλαμβάνω, είναι η ΕΠΟ».

Για τον δανεισμό του Ντα Κάμπο στον Απόλλωνα Λάρισας: «Όπως φάνηκε από τα φιλικά παιχνίδια που έδωσε η ομάδα και χωρίς να παίξει κάποια επίσημα ματς, ορισμένοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Μπαράνκο και τώρα ο Ντα Κάμπο, έδειξαν ότι είναι παίκτες υψηλού επιπέδου. Για τους ποδοσφαιριστές εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πολλές ομάδες. Φανταστείτε αυτοί οι ποδοσφαιριστές να αγωνίζονταν με τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα… Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στους σκάουτερ της ομάδας, οι οποίοι ασχολούνται, κάνουν αναλύσεις με τους προπονητές και εν συνεχεία προχωράμε στην απόκτηση των παικτών. Στον Ολυμπιακό πρέπει να πω, ότι δεν γίνεται τίποτα στην τύχη. Υπάρχει μία προεργασία έξι μηνών, όσον αφορά τους μεταγραφικούς μας στόχους και στη συνέχεια επιλέγουμε ποιους παίκτες θα αποκτήσουμε. Ήδη έχουμε βρει τους επόμενους μεταγραφικούς μας στόχους. Τον Ντα Κάμπο τον παρακολούθησαν πολύ καιρό οι συνεργάτες μας στην Αργεντινή. Ο ποδοσφαιριστής είχε ψυχολογική πίεση και ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο. Είναι καλό για τον παίκτη να πάει να αγωνιστεί σε μία ομάδα της Σούπερ Λιγκ 2.

Ο Ολυμπιακός Βόλου δεν αποδυναμώνεται. Έχει αποκτηθεί ο Ερέρα. Μάλιστα, αυτός ο παίκτης αποκτήθηκε τα Χριστούγεννα και σε μία περίοδο που δεν υπάρχει πρωτάθλημα στη Φούτμπολ Λιγκ. Πείτε μου ποια ομάδα έχει ενεργήσει, όπως ο Ολυμπιακός Βόλου; Ο ποδοσφαιριστής ήρθε από την Αργεντινή, έχει μπει στο κλίμα της ομάδας, παρότι δεν γίνονται ομαδικές προπονήσεις. Επαναλαμβάνω, είναι καλό για τον Ντα Κάμπο να αγωνιστεί μέχρι το καλοκαίρι στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 και να έρθει στη συνέχεια να βοηθήσει τον Ολυμπιακό να πετύχει τους στόχους του την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Σαφώς πιο έτοιμος αγωνιστικά.

Θα πρέπει να πω, ότι και για αρκετούς ακόμη παίκτες της ομάδας έχουμε δεχθεί προτάσεις από συλλόγους της Σούπερ Λιγκ 2. Όπως για τους Μπαράνκο, Κολέλα, Σκοπελίτη. Για τον Ντα Κάμπο ενδιαφέρον είχαν δείξει κι άλλες ομάδες, όπως η Παναχαϊκή. Από την άλλη, βέβαια, δεν μπορούμε να διαλύσουμε την ομάδα για να πάνε να παίξουν δανεικοί παίκτες κάπου αλλού, όταν δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει πραγματικά με τη Φούτμπολ Λιγκ. Αν θα γίνει το πρωτάθλημα ή όχι.

Ο Ολυμπιακός έχει βάθος στο ρόστερ του. Κι αν χρειαστεί θα κάνει μία ή δύο ακόμη μεταγραφές. Έχουμε εντοπίσει τους μεταγραφικούς στόχους και εφόσον ανάψει το «πράσινο φως» η πολιτεία για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, θα προχωρήσουμε σ’ αυτές τις μεταγραφικές κινήσεις

Για το προπονητικό κέντρο στον Άγιο Γεώργιο Φερών: «Αν θέλεις να λέγεσαι σοβαρή και επαγγελματική ομάδα, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κοιτάξεις, είναι να διαθέτεις αθλητικό κέντρο. Το 2006 όταν πήγα στον Αστέρα Τρίπολης, που ήταν τότε στη Γ’ Εθνική, από την Προοδευτική που έπαιζε στην Α’ εθνική κατηγορία, το πρώτο πράγμα που αντίκρισα ήταν το αθλητικό κέντρο. Από τότε είχα πιάσει το νόημα. Δε νοείται ο Ολυμπιακός Βόλου, ο οποίος έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη, να μη διαθέτει το δικό του προπονητικό κέντρο. Είναι ανεπίτρεπτο. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να δουλεύουν σε ένα ιδανικό περιβάλλον και να έχουν όλες τις ανέσεις Ο δήμος Φερών μας παραχώρησε αυτό το χώρο και θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον δήμαρχο κ. Νασίκα, τον αντιδήμαρχο κ. Πρίντζο και όλο το δημοτικό συμβούλιο του δήμου για την παραχώρηση του χώρου και τη φιλοξενία που μας παρέχουν. Έχουμε υπογράψει μία σύμβαση και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Παραλάβαμε έναν βοσκότοπο και τον κάναμε ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο. Μάλιστα, έχουμε βλέψεις να κάνουμε εκεί πολλά πράγματα ακόμη. Κάτι καλό βλέπουμε μπροστά και υπάρχουν οι προοπτικές ο Ολυμπιακός Βόλου να μεγαλουργήσει. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Δουλεύουμε καθημερινά και βάζουμε στέρεες βάσεις σ’ αυτή την ομάδα. Για να αφήσουμε μία παρακαταθήκη στον Ολυμπιακό, σε αυτούς που θα συνεχίσουν το δικό μας έργο και οι οποίοι μακάρι να πάνε τον Ολυμπιακό ακόμη ψηλότερα. Από την πλευρά μας, όταν θα αποφασίσουμε να φύγουμε από την ομάδα, θα έχουμε αφήσει μία εταιρεία καθαρή. Γιατί, όταν εμείς μπήκαμε μπροστά και αναλάβαμε τις τύχες αυτής της ομάδας, το μόνο που παραλάβαμε ήταν το σήμα του συλλόγου και τίποτα άλλο».

Για τις εκλογές στον Ερασιτέχνη: «Ψάξτε τον δεύτερο. Να μην κατέβουν καθόλου στις εκλογές αυτοί που ακούγεται πως θέλουν να αναμιχθούν με τα διοικητικά του Ερασιτέχνη. Η παρούσα διοίκηση έχει κάνει μεγάλο αγώνα, μπορεί να έχει κάνει και λάθη, αλλά έχει προσφέρει σημαντικό έργο. Καθημερινά οι διοικούντες μοχθούν γι’ αυτή την ομάδα και αυτό φαίνεται από τις πράξεις τους. Ο κόσμος του Ολυμπιακού τους έχει αποδεχθεί. Και αναφέρομαι στην τωρινή διοίκηση του Ερασιτέχνη. Είμαστε ενωμένοι και θεωρώ πως στις εκλογές δεν θα υπάρξουν ανατροπές»

Τέλος, ο Ευριπίδης Τσιμπανάκος επεσήμανε: «Πρέπει να είμαστε δυνατοί και μέσα από την καθημερινότητα να γίνουμε δυνατότεροι. Ο Ολυμπιακός την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα είναι στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2. Γιατί το αξίζει και γιατί την περίοδο 2018-19 κέρδισε την άνοδο στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά δεν ανέβηκε επί της ουσίας κατηγορία, εξαιτίας της αναδιάρθρωσης Βασιλειάδη. Σηκώνουμε κεφάλι, προχωράμε και θεωρώ πως η επόμενη μέρα για τον Ολυμπιακό Βόλου θα είναι λαμπρή.

Αυτό που θέλω να πω στον κόσμο είναι, πώς θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στη διοίκηση του Ερασιτέχνη και στη διοίκηση της ΠΑΕ, καθώς το μόνο που θέλουμε και προσπαθούμε καθημερινά, ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα, είναι να οδηγήσουμε τον Ολυμπιακό Βόλου ψηλά».